November 28, 2011

blog bersarang buaya

Assalamualaikum dan salam ukhwah.

Eh, bersarang2 buaya dah blog nih. Header pon baru je tukar. Budak lelaki sebelah pintu sila jangan kecik ati ye.

Ujian ALLAH datang dan pergi. Cik Anis tak berapa sihat sebenarnye. Hari2 kenyang makan ubat je. So, Cik Anis mintak maaf sangat2 sebab tak sempat nak merepek kat blog nih. Lagipun, sekarang dah last semester. Sangat2 stress nak grad ngan pointer terbaik. IJAZAH KELAS PERTAMA. Itu impian. Last sem sangat stress. Sapa setuju sila belanja Cik Anis makan spageti. Eh, tak de kaitan pon.

Yang wish Selamat Pengantin Baru, Cik Anis ucapkan terima kasih byk2.
Yang wt icon sedih kt shoutbox, Cik Anis mtk ampun kerana hak kamu sebagai pelawat Sejernih Salju tak tertunai selalu.
Yang sudi datang menyinggah, may ALLAH bless you.

Wassalam...






September 28, 2011

Pengantin baru tak de masa nak update blog!

Assalamualaikum dan salam ukhwah..

“Pengantin baru ade masa nak update blog?”

Bukak je blog, ade lak kt shoutmix tulis camtuh. Adess..
Erk, alamak! Lama dah kan Cik Anis tak update blog. Eh, Cik Anis ke? Bukan Puan Anis ke?


Okey, Cik Anis baru je dikurniakan seorang suami pada 4 Syawal 1432H bersamaan 2 September 2011 yang lepas. Alhamdulillah..start dari hari tu terus busy sampai tak sempat nak update blog. Sampaikan Cik Anis betul2 tak tahu Cik Anis dah menang header dari Budak Lelaki Sebelah Pintu. Lepas nikah je Cik Anis kena uruskan hal2 nak study lak. Cik Anis ade masa seminggu je time tu sebelum berlepas ke Sarawak nie. Alone okey. Goodbye my, dear. Isk isk isk. Sedih tau.

Ok pasnie Cik Anis akan terus berblog. Insya Allah. Otak pon macam dah beku je nak cari idea untuk blog.

Eh, sepatutnye hari ni wordless Wednesday kan? Okey, tak pe la. Jadi pictureless Wednesday pon ok kot.

Wassalam..




August 26, 2011

Bahaya tidur selepas sahur!


Assalamualaikum dan salam ukhwah..

Tidur selepas sahur memang banyak dilakukan orang pada bulan puasa. Namun doktor pakar penyakit dalam, Ari Fahrial Syam, memberi nasihat sebaiknya hal itu tidak dilakukan. “Kerana makanan belum dicerna dan malah bisa berbalik dari perut ke kerongkong (atau biasa disebut beserta refluks) kerana pengaruh graviti,” kata dia ketika dihubungi, Jumat lalu.


Jika beserta refluks berlaku, Ari meneruskan, asid perut akan naik dan melukai kerongkongan. Kerana mengalami luka, kerongkong akan terasa panas seperti terbakar, dan mulut pun terasa pahit.
Dia punya cara untuk menyiasati kemungkinan berlakunya beserta refluks asid perut ini. “Dengan cara tidur setengah duduk atau tidur menggunakan bantal yang tinggi,” kata Ari.

Namun pensyarah Fakulti Perubatan Universiti Indonesia itu lebih menyarankan orang yang berpuasa tidak tidur selepas bersantap sahur. “Sebenarnya kan percuma tidur, paling cuma satu jam,” katanya. Ideal-nya, ia menambah, seseorang boleh tidur dua jam selepas makan. “Tapi masih boleh diterima tidur satu jam selepas makan,” kata Ari.

Makanan yang sukar dicerna, Ari meneruskan, adalah makanan yang terlalu berlemak. Keju dan minyak dalam jumlah yang banyak akan memerlukan masa dua jam untuk dicerna. Sedangkan nasi dengan sayur berkuah atau telur dan ikan rebus biasanya memerlukan waktu satu jam untuk dicerna.

Agar perut punya cukup waktu untuk mencerna makanan sahur, peraih Young Clinician Award pada World Congress of Gastroenterology Bangkok 2002 itu menyarankan orang yang berpuasa makan sekitar satu jam sebelum waktu imsak. “Jam 3-an sudah makan makanan padat. Jangan mepet-mepet waktu imsak, “katanya.

Barulah mendekati waktu imsak, menu dilanjutkan dalam bentuk camilan, buah-buahan, dan minum air putih.Dengan cara ini, ketika tidur, makanan sahur telah dicerna dan mengelakkan daripada beserta refluks. Seusai sembahyang subuh, jika memang sangat mengantuk, orang yang berpuasa digalakkan tidur sebelum beraktivitas.

Ari juga menjelaskan bahawa nutrisi yang paling diperlukan manusia secara garis besar adalah karbohidrat, protein, dan lemak. Untuk santapan sahur, ia mengesyorkan agar makan nasi, kentang, dan ubi sebagai sumber karbohidrat. Untuk protein, daging, ikan, dan telur boleh menjadi pilihan. Lemak boleh diperolehi daripada minyak dan daging ayam negeri.

Namun, Ari mengingatkan, orang yang berpuasa untuk mengelakkan makanan yang mengandungi lemak berlebih saat sahur kerana susah dicerna. Begitu juga pengambilan susu. Bagi yang berusia di atas 30 tahun, sebaiknya memilih susu rendah lemak atau bahkan tanpa lemak.

Konsumsi cairan yang dianjurkan Ari adalah jus buah-buahan, seperti mangga atau jeruk, karema mempunyai vitamin dan mineral yang diperlukan badan. “Tapi jangan pakai gula atau susu,” kata Timbalan Setiausaha Persatuan Dokter Spesialis Penyakit Dalam Indonesia itu.

alamak, Cik Anis selalu gak tu tido lepas sahur..okey, pasnie kita sama2 berazam tak tido pas sahur ye.. =)

Wassalam..



August 14, 2011

Engkau memang cantik!!!

Assalamualaikum dan salam ukhwah..
Engkau memang cantik selagi kau menutup malu,
Engkau memang cantik selagi kau memelihara adab,
Engkau memang cantik selagi kau menjaga aurat,
Engkau memang cantik selagi kau menjaga batas,
Engkau memang cantik selagi kau waras berhias,
Engkau memang cantik selagi kau bersifat fitrah,
Engkau memang cantik selagi kau pantang menyerah,
Engkau memang cantik selagi kau terus bersolat,
Engkau memang cantik selagi kau lurus bertaubat,
Engkau memang cantik selagi kau jujur berilmu,
Engkau memang cantik selagi kau taat suami,
Engkau memang cantik selagi kau membaca Al-Qur’an,
Engkau memang cantik selagi kau beradab sopan,
Engkau memang cantik selagi kau kasih ibu bapa,
Engkau memang cantik selagi kau mendidik keluarga,
Engkau memang cantik selagi kau sabar & tenang,
Engkau memang cantik selagi kau tegakkan Islam,
Engkau memang cantik selagi kau mencegah kemungkaran,
Engkau memang cantik selagi kau berniatkan Tuhan,
Engkau memang cantik kerana kau seindah Islam!


wassalam..



August 6, 2011

kisah remeh temeh tentang Ramadhan




Assalamualaikum dan salam ukhwah..

Selamat berpuasa..


Terawih, sahur, puasa, bazar ramadhan, lailatul qadar…


Semua tu mesti sinonim ngan bulan ramadhan kan..


Pernah tak terfikir ape yang kita makan terutamanye makanan yang kita beli kat bazar ramadhan tu?


Contohnye, cube tengok penjual2 yang jual murtabak.


Tak kira la murtabak ayam ke..murtabak daging ke…murtabak ikan ke.. (erk, ade ke?).. cecuba tengok telur ayam yang diorang guna untuk masak murtabak tu..cuci ke tidak? Kalau cuci, bersih ke tidak telur tu dari segala najis? Ataupon selama nie kita tak pernah ambik tahu langsung?


Err..penting sangat ke semua tu? Eh, mestilah penting. Bila telur tak dicuci, najis2 kat kulit telur tu mesti akan tercampur sekali time proses membuat murtabak tu. Kita pon syok je makan..wow!!!


“tapi kak, telur ni bersih”


Ada penjual yang bagi jawapan camtu. Telur tu cuma bersih dari pandangan mata kasar kita je kan? Tapi hakikatnye tak suci pon. Ingat, BERSIH dan SUCI itu adalah dua perkara yang berbeza.


Kita tak ambik peduli sebab anggap perkara2 camnie soal remeh temeh. Sedangkan setiap makanan yang kita makan akan membentuk darah daging dan peribadi kita.


Kita liat sangat2 nak buat solat terawih, bersedekah, baca AL-QURAN dan kadang2 rasa malas je nak puasa mungkin ada kaitan yang sangat besar dengan apa yang kita makan.

Tu belom dikira lagi makanan yang kita beli sampai tak muat nak letak kat meja. Last2 terbuang, membazir. Kot ye pon beli banyak2, sedekah la kat jiran2 sebelah rumah ataupon orang2 miskin. Tapi disebabkan terlalu ikutkan nafsu, jiran sebelah rumah rasa macam tak wujud je.


Fine, tiap2 tahun rasanye kita selalu mempersoalkan dan membincangkan soal pembaziran tapi benda tu gak la yang berlaku tiap2 kali Ramadhan menjengah diari kehidupan kita (nape Cik Anis rasa ayat nie macam skema je?). Sebabnye simple, kita susah nak ambik pengajaran dan merenung apa yang terjadi di sekeliling kita.


“SEBESAR2 DOSA BERMULA DENGAN PENGABAIAN TERHADAP DOSA2 KECIL”







July 22, 2011

Menjadi sahabat ke syurga atau neraka?



Assalamualaikum dan salam ukhwah..


Mak selalu pesan “pilih kawan yang baik, jangan kawan ngan budak2 jahat”


Ayah selalu bagi amaran “jangan kawan ngan budak2 tak senonoh, isap dadah..nanti rosak akhlak”


Cikgu2 kat sekolah dulu2 pesan “kalau kawan ngan kawan2 yang rajin belajar, nanti kita pon rajin belajar gak”


Ustaz lak selalu bertazkirah “kawan mencerminkan peribadi kita,,kalau nak tengok kita baik atau tak, tengok dengan siapa kita berkawan”


Cik Anis lak kata “kawan je la ngan sapa2 pon, yang penting biar orang jadi lebih baik dari kita. Tapi jangan sampai kita ikot perangai tak baik kawan2 kita tu”


Kalau semua orang tak nak berkawan a.k.a bersahabat dengan mat rempit, penagih dadah, gangster, penzina dan macam2 ‘’pe’’ lagi tu camne? Siapa yang nak menyedarkan mereka?


Kalau semua orang yang bertudung labuh hanya nak bercampur gaul ngan orang bertudung labuh je, siapa nak nasihatkan orang yang tak bertudung sempurna untuk pakai tudung dengan sempurna?


Kalau semua orang yang cukup solat 5 waktu tak nak dekati orang yang tak solat, camne mereka nak dapat kesedaran untuk solat?


Nampak kat mana tanggungjawab kita sebagai KHALIFAH yang ALLAH cipta atas muka bumi nie?


Apa sumbangan kita pada agama ISLAM kita?


Ada orang pelik tengok Cik Anis berkawan dengan orang yang berpakaian seksi, tak tutup aurat dengan sempurna, mat rempit, si penzina, kaki botol..mereka pelik, pelik sesangat. Ape yang nak dipelikkan pon Cik Anis tak faham. Salah ke nak berkawan dengan mereka?


Bukankah peluang untuk kita meraih pahala tu terbuka luas? Kita nasihatkan mereka, bawak mereka ke jalan ALLAH, kita tunjuk akhlak yang baik, mudah2an hati mereka terbuka untuk bertaubat. Sekurang2nya ada pahala yang kita bawak nak menghadap ALLAH nanti. Mana tahu esok lusa kita dah terbaring kaku kan? Nak nasihat bukan boleh sehari dua, tapi kadang2 boleh makan masa sampai bertahun2. So, KESABARAN amat diperlukan. Sabar, sabar dan sabar.


Pernah Cik Anis dapat panggilan telefon dari seorang sahabat. Masa tu dah jam 4 pagi. Dia cuma nak cakap dia baru balik merempit. Merempit sebab bosan.


Pernah seorang sahabat memang terang2 mengaku tak mahu solat.


Kalau nak cerita memang banyak, tak sanggup rasanye. Sebenarnya kita tak boleh menghina mereka yang hidupnya jauh dari ALLAH. Kalau angin tak bertiup, takkan daun2 leh berguguran kan? (Eh, silap ek?) Mesti ade sebab mereka jadi begitu, hidup bergelumang ngan maksiat. Masalah terbesar adalah disebabkan PENGHAYATAN terhadap agama yang kurang. Diulangi, PENGHAYATAN. Cik Anis tak kata orang yang TAK ADA didikan agama, ye. Kalau kita baca novel cinta dengan penuh penghayatan, mesti sampai nangis2 kan? Kalau tengok movie hantu tapi fikiran menerawang ke tempat lain, mesti kita tak terjerit2 ketakutan kan? So, betapa pentingnye PENGHAYATAN dalam kehidupan kita lebih2 lagi dalam bab agama.


Kadang2 mereka terus hanyut kerana kesilapan kita yang tak pernah menegur kesilapan mereka. Mungkin kerana kita takut, segan dan rasa tak layak nak menegur. Heh, nak tunggu sampai bila? Kita juga pernah buat silap. Bila menegur orang lain, seharusnya kita juga memperbaiki diri sendiri.


Wassalam..


“BERKAWAN BIAR BERJUTA, BERSAHABAT BIAR SAMPAI KE SYURGA”







July 19, 2011

Hizami, Nak Header Satu!

Assalamualaikum dan salam ukhwah..












Ke hadapan Hizami, saya nak header satu sebab blog Cik Anis tak pernah ade header sejak lahir -_-

tag : hazimi


eh, eh, first time kot join benda2 camnie… ^_^

Nak join? Klik link kat atas tu ye..

Wassalam..



July 15, 2011

Pernah tak?




Assalamualaikum dan salam ukhwah..

Pernah tak jumpa orang yang ade jawatan best2 pastu sombong?


Pernah tak jumpa orang kaya pastu suka tunjuk2 keta mewah dia sambil tayang gelang emas sampai ke siku sedangkan time tu kita bawak keta buruk je?


Pernah tak jumpa kawan2 yang anggap kita bodoh sebab dia dapat dean list tiap2 semester?


Penah tak? Penah? Bagus3, nie Cik Anis nak citer sket pasal orang2 sombong. Agak2 ape hak kita nak sombong atas muka bumi ni ek? Seronok ke? Nampak megah di mata sendiri tapi hakikatnye orang memandang benci.


Untuk ape sombong dengan pakaian mahal2 tu sedangkan time mati nanti kena pakai kain kafan gak..tak de nya nak pakai branded2 nie..


Untuk ape megah2 ngan kereta mewah sedangkan nanti time mati bukan boleh bawak nak melintas titian Siratul Mustaqim. Eh, silap2 keta tu awak baru bayar tayar je. Bukan beli cash pon. Perlu ke nak belagak? Keta Cik Anis (keta ayah sebenarnye) yang buruk nie pon dah bayar abis tau. Bukan setakat bayar tayar je.


Awak dapat jawatan besar tu pon sebab dulu2 dapat jawatan kecik kan? Kalau tetiba terus dapat jawatan bos, takkan nak pandang orang bawahan pon tak sudi? Takkan nak dengar pandangan orang bawahan pon susah? Awak boleh ke duduk sorang2 kat office tu buat semua kerja? Kita hidup saling bergantung tahu?


Perlu ke anggap orang lain bodoh and awak sorang je pandai? Dean list awak tu tak boleh dijadikan ukuran bila dah grad dapat keje bagus tau? Awak tu perfect sangat ke? Serba serbi tahu? Ce cuba pam tayar keta api, cat langit, tiup matahari sampai padam. Boleh? Ah, sudah. Tak de reason awak nak belagak kat bumi ALLAH ni.


So, sedar2lah diri. ALLAH memang ciptakan kita serba kekurangan. Kalau kita perfect, apa bezanya kita dengan ALLAH, kan? Apa yang kita ada hanya pinjaman. Adat meminjam, semuanya akan diambil kembali bila tiba masanya. Time tu, kita tak punya apa2. Jom muhasabah.


“DARI MU’AZ BIN ANAS R.A: RASULULLAH S.A.W BERSABDA YANG BERMAKSUD: SESIAPA YANG MENINGGALKAN PAKAIAN YANG INDAH DENGAN TUJUAN MERENDAH DIRI KEPADA ALLAH, SEDANGKAN DIA MAMPU BERBUAT DEMIKIAN, MAKA ALLAH MEMANGGILNYA PADA HARI KIAMAT DI HADAPAN ORANG RAMAI, KEMUDIAN ALLAH MENYURUHNYA MEMILIH PAKAIAN YANG DIA SUKA DARIPADA PELBAGAI PAKAIAN ORANG YANG BERIMAN [RIWAYAT AL-TIRMIZI]”

July 14, 2011

3G? 1G is enough !!

We all want a 3G phone
with 16GB memory,

A computer with 4G processor
and a 500GB hard drive,
...
An iPod with 32G Capacity,

But

In Life,
We only need 1G.
1 GOD !

Who has timeless
warranty,
An unlimited Memory
&
Whose love lasts through eternity.
B T W
Call HIM…Its Free.

July 11, 2011

Sebuah blog tanpa header

Assalamualaikum dan salam ukhwah..

Ari nie Cik Anis kecewa. Adeh, pagi2 Isnin lagi dah wat mood sedih. [Kalau ade sape2 yang tak nak sedih2, dengan segala hormatnye sila klik X ye].

Nape? Sejak blog nie dilahirkan tanpa bapa pada tahun 2010, tak pernah pon ade header. Kesian btol. Dulu AT penah buatkan tapi tak tahu la nape tak leh nak upload kat sini. [atau Cik Anis yang tak reti? Haih].

Nak header jugakkkkkkkkk……..siapa2 yang baik hati sila buatkan header boleh?

Tak pon sila ajar camne nak bagi header tu bole upload kat sini..

Please please please [buat muka sedih sket] -_-

July 8, 2011

Promosi Fotografi



Assalamualaikum dan salam ukhwah..Aritu Cik Anis melawat “BLOG ANAK JAWER”..dia ade promote pasal perkhidmatan keta sewa..

Tetiba Cik Anis dapat idea lak nak wat promosi gak..tadaaaaaa!!!!

PAKEJ PERKHIDMATAN FOTOGRAFI

Nie untuk majlis kawen, bertunang, majlis hepi bezday, majlis cukur jambul..ape2 je la..untuk ape2 event pon boleh..

Jom la tengok2 !!

Sila click kat gambar untuk paparan yg lebih jelas (statement ni untuk siapa2 yang rabun, hampir2 rabun dan yang buat2 rabun je okey..)

Untuk elakkan kesesakan (macam laporan lalu lintas la pulak) tempahan, sila la booking awal2 okey. Nak tengok hasil kerje beliau leh add kat FB..mohd farhan bin mohamad..

Eh, eh, sebelum terlupa, beliau ade gak wat perkhidmatan buat design kad kawen, business card, ngan banner.

Saje2 je Cik Anis nak promote. Tak pernah lak Cik Anis wat iklan dalam blog ni. Heheh. Saje buang tebiat sikit. Tolong-menolong kan amalan mulia?

July 4, 2011

tarikh lahir awak bila?

Assalamualaikum dan salam ukhwah..

Sabtu lepas parents Cik Anis ngan adik2 pegi Terengganu sebab adik Cik Anis dapat further study kt Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin..kalau nak tahu, adik Cik Anis tu hensem.. Ape? X de kaitan ngan tajuk entry pon.

Pastu kat umah tinggal Cik Anis ngan dua orang adik lelaki. Malam2 solat maghrib ngan isyak diorg pegi solat kat masjid..time tu la misi Cik Anis bermula..jeng jeng jeng..buat ala2 detective conan sket..kadang2 kena gak menyiasat bilik anak2 ni (anak2???). Budak2 sekarang pelik2 kan? Advance semacam.

Misi menyelongkar a.k.a menyiasat bilik adik2 terchenta nih. Kot2 ade barang larangan. Bukan sangka buruk, tapi berhati2. Mencegah kan lebih baik dari mengubati?

Hah, kan dah jumpa.

Pertama: Majalah kereta. Dah sure la ade gambar gadis2 litar..ye tak? Cun woo..seksi..tapi gambar tu dah dikoyakkan. Cuma tak dibuang.. Cik Anis terus ambik dan renyukkan..BUANG!!! Ok done.

Kedua: Surat cinta. Erk, adik bongsu Cik Anis tu baru darjah 6 okey..dulu2 Cik Anis pon tak reti nak bercintan cintun nih. Advance sungguh budak2 zaman sekarang.. surat siap lipat jadi bentuk love lagi. Disebabkan Cik Anis pernah blaja buat bentuk love gune kertas, Cik Anis bukak tanpe ade perasaan. Bukan susah pon nak lipat balik (eleh, padahal dah ade kesan lipat kan? Padahal Cik Anis dah lupe cara2 nak buat love tu, cover line je lebih) ...

“tarikh lahir awak bila?”

Hah, tu je yang dia tulis? Ha3, Cik Anis rasa macam nak pitam gelak sakan..setakat nak tanye tu je ke? Surat cinta jenis ape la tu ek? Adess..tanye face to face je tak bole ke? Membazir kertas je.

Ketiga: Kad pengenalan. Amboi, pegi jauh2 sampai Terengganu tapi tak bawak kad pengenalan? Saba je la..dia ingat dia budak2 lagi?

Wassalam..

CikAnisPunyeKomen: jangan bagitahu adik yang Cik Anis ceroboh harta benda dia okey?

July 1, 2011

Teka teki semalam

Assalamualaikum dan salam ukhwah…

Ini teka teki semalam. Semalam blog merajuk tak nak diupdate.

adik: abg tahu tak bila perempuan yang tak tutup aurat akan mula menutup aurat?

abg: pergi haji la dik, masa kahwin, kn?

adik: salah, teka la lagi.

abg: (berfikir) masa dah dapat hidayah Allah kn?

adik: salah, nak tahu jawapanya tak? senang je.

abg: apa dia dik?

adik: tadi ustazah cakap kat sekolah, perempuan akan menutup auratnya apabila dia dikafankan, akan tutup buat selamanya.


abg: (hebat kata2 ustazah yang mendalam maksudnya) .....=)
“MENUTUP DAN MEMBUNGKUS AURAT ADALAH DUA PERKARA YANG BERBEZA”

Wassalam…

CikAnisPunyeKomen: spontaneous Thursday tu ape ek?

June 27, 2011

oh, cinta tak semestinya perlu dilafazkan!!!

Daisy...lambang cinta tersembunyi..


Aku sengaja diam, tak menampakkan diri agar engkau benar2 menemukanku dalam cahaya sujud istikharah cintamu....

Aku lebih memilih ...menunduk malu,daripada menatap mata binarmu...

Kerana aku takut dapat memudarkan cahaya IMANku...

Aku lebih suka kau diam tak menyapa ku, kerana ku takut terbuai dalam sapa manismu...

Akan ku jaga hatiku

...Ku teguhkan IMANku

Hingga kau jemput aku dengan lafadz ijabmu...

June 24, 2011

Formula matematik wanita terbaik

Al Khawarizmi, seorang ahli Matematik Islam ditanya tentang wanita terbaik ;

Dia menjawab :
Jika wanita solehah dan beragama = 1
Jika dia cantik; tambah 0 kepada 1 =10
Jika dia kaya ; tambah lagi 0 = 100
Dan jika dia dari keluarga baik-baik ; tambah lagi 0 = 1000

Tetapi jika yang "1" tiada...maka...tiada apa yang tersisa pada wanita tersebut kecuali sekelompok "0"...

Renungan di pagi Jumaat..sekian..

wassalam..

June 22, 2011

Picless wednesday

Assalamualaikum dan salam ukhwah..

Asal hari rabu je, rata2 blogger buat entri Wordless Wednesday..tapi Cik Anis nak wat Picless Wednesday..heeeeee..nape ek?

Actually nak upload gambar ayah Cik Anis tapi tetiba teringat lak ayah tak bagi upload gambar dia kat internet..

Jangan melawan cakap ayah, nanti jadi anak derhaka..

Okey,,Cuma nak cakap…

“SAYA SAYANG AYAH SAYA”

Wassalam..

June 21, 2011

Orang kata...bukan Cik Anis kata


Orang kata, hisap rokok nampak macho.

Orang kata, hisap rokok untuk dapat ketenangan. Kalau tak, pening kepala.

Orang kata, hisap rokok sebab nak dapat idea time buat assingnment etc.

Orang kata, dia hisap rokok tak kacau orang lain, tak mintak duit orang, tak menyusahkan orang.

Ok, fine.

Cik Anis kata, hisap rokok awak nampak sangat2 tak hensem. Bibir hitam, bau busuk, and suka kawan ngan jin. Of course, jin je suka asap kan?

Cik Anis kata, sejak bila hisap rokok leh tenang jiwa? Bukankah dengan mengingati ALLAH itu hati akan jadi tenang? Itulah, mak ayah hantar pergi belajar agama tapi awak ponteng sekolah pergi melepak.

Cik Anis kata, awak hisap rokok tu mengundang penyakit..camne lak leh dapat idea bernas mencurah2 macam ke ladang gandum?

Cik Anis kata, awak kata tak ganggu? Asap tu la buat Cik Anis batuk + selsema lebih sebulan tak baik2. Diulangi, LEBIH SEBULAN, okey. Selama 23 tahun 23 hari Cik Anis bernafas kt muka bumi ALLAH nie, nie la first time Cik Anis sakit tak sembuh2.

Okey, fine. Cik Anis kena pakai topeng muka pasnie. Bawak & minum ubat batuk + selsema pastu ngantuk sebab ade dadah. Pastu tido dengan selamba walaupon supervisor & bos lalu depan mata. Bole camtu? Okey, tak boleh. So, please respect the others. Ehem, papan tanda “DILARANG MEROKOK” tu buat perhiasan je la ek?

Eh, lagi satu. Cik Anis cakap kat mak, jangan terima pinangan lelaki yang merokok. Okey, cadangan diterima.

Wassalam..

June 20, 2011

lelaki macam kucing, perempuan macam anjing


Assalamualaikum dan salam ukhwah..

Kalau nak diikutkan, Cik Anis agak kurang setuju bila dikaitkan binatang ngan manusia. Tapi disebabkan ini satu analogy, jadi logik la gak bila nak kata KESETIAAN lelaki macam kucing dan perempuan macam anjing.

Lelaki, kalau kita buat baik ngan dia, ambik berat ngan dia, dia akan suka dengan kita. Cuba tengok kucing, bila kita selalu bagi dia makan, selalu usap2 badan dia, mesti kucing tu lama kelamaan akan suka dengan kita walaupon pada mulanye kucing tu tunjuk garang je.

Perempuan, bila kita selalu ambik hati dia, serius bersahabat dengan dia, dia akan setia dan ingat kita walaupon kita dah mati. Sebab tu la kebanyakan kaum HAWA susah nak kawen lagi bila suami dia dah meninggal.

Kebanyakan lelaki senang je nak cari pengganti bila orang di sisi dah berlalu pergi. Entry nie bukan la nak menangkan kaum Cik Anis, tapi kebanyakannye camtu la. Kawan lelaki Cik Anis pernah kata “ko jangan buat baik sangat ngan lelaki, nanti dia perasan”. Adeh, lelaki cepat perasan ke? Betul gak kot. Pengalaman membuktikan. Eh, tapi Cik Anis tak nak citer pengalaman tu.

Yang penting, setia tu biarlah bertempat. Kalau setia yang bawa kebaikan itu bagus. Tak perlu hidup menyendiri atas sebab nak setia tapi hakikatnye diri sendiri terseksa. Nanti bila dah tua, siapa nak jaga sakit pening kita?

“SETIA PADA ALLAH”

Wassalam..

Credit to my lovely lecturer, Dr. Zaiton for this analogy.

June 16, 2011

PETUA AWET MUDA 9S


Assalamualaikum dan salam ukhwah...Cik Anis kembali dengan petua..petua bukan sebarang petua..jom tengok..

Ø Sentiasa berwudhuk…sebaik2 make-up adalah sentuhan air wudhuk..

Ø Senyum selalu..tapi jangan senyum tak bertempat..nanti orang tengok pon pelik. Senyum itu SEDEKAH.

Ø Sangka baik dengan semua orang.

Ø Selesaikan masalah bukan lari dari masalah

Ø Silaturrahmi yang baik dengan semua orang, jangan mencari musuh kerana seorang musuh itu sudah cukup ramai.

Ø Senda gurau biar berpada..ditakuti menyakiti hati orang lain.

Ø Selawat ke atas Nabi 3 kali sebelum tido..tiup kat tapak tangan dan sapukan ke wajah dan seluruh tubuh.

Ø Selalu la minum air Roselle..sape2 yang tak tahu Roselle tu ape, sila la surf sendiri kt internet..sebab tu la orang slalu tanye Cik Anis “awak sekolah darjah berape?” adeh, sabar je la…

Ø Sabar bila selalu diuji, dikutuk, dibuli etc..sabar kan sebahagian dari IMAN..


wassalam..