August 26, 2011

Bahaya tidur selepas sahur!


Assalamualaikum dan salam ukhwah..

Tidur selepas sahur memang banyak dilakukan orang pada bulan puasa. Namun doktor pakar penyakit dalam, Ari Fahrial Syam, memberi nasihat sebaiknya hal itu tidak dilakukan. “Kerana makanan belum dicerna dan malah bisa berbalik dari perut ke kerongkong (atau biasa disebut beserta refluks) kerana pengaruh graviti,” kata dia ketika dihubungi, Jumat lalu.


Jika beserta refluks berlaku, Ari meneruskan, asid perut akan naik dan melukai kerongkongan. Kerana mengalami luka, kerongkong akan terasa panas seperti terbakar, dan mulut pun terasa pahit.
Dia punya cara untuk menyiasati kemungkinan berlakunya beserta refluks asid perut ini. “Dengan cara tidur setengah duduk atau tidur menggunakan bantal yang tinggi,” kata Ari.

Namun pensyarah Fakulti Perubatan Universiti Indonesia itu lebih menyarankan orang yang berpuasa tidak tidur selepas bersantap sahur. “Sebenarnya kan percuma tidur, paling cuma satu jam,” katanya. Ideal-nya, ia menambah, seseorang boleh tidur dua jam selepas makan. “Tapi masih boleh diterima tidur satu jam selepas makan,” kata Ari.

Makanan yang sukar dicerna, Ari meneruskan, adalah makanan yang terlalu berlemak. Keju dan minyak dalam jumlah yang banyak akan memerlukan masa dua jam untuk dicerna. Sedangkan nasi dengan sayur berkuah atau telur dan ikan rebus biasanya memerlukan waktu satu jam untuk dicerna.

Agar perut punya cukup waktu untuk mencerna makanan sahur, peraih Young Clinician Award pada World Congress of Gastroenterology Bangkok 2002 itu menyarankan orang yang berpuasa makan sekitar satu jam sebelum waktu imsak. “Jam 3-an sudah makan makanan padat. Jangan mepet-mepet waktu imsak, “katanya.

Barulah mendekati waktu imsak, menu dilanjutkan dalam bentuk camilan, buah-buahan, dan minum air putih.Dengan cara ini, ketika tidur, makanan sahur telah dicerna dan mengelakkan daripada beserta refluks. Seusai sembahyang subuh, jika memang sangat mengantuk, orang yang berpuasa digalakkan tidur sebelum beraktivitas.

Ari juga menjelaskan bahawa nutrisi yang paling diperlukan manusia secara garis besar adalah karbohidrat, protein, dan lemak. Untuk santapan sahur, ia mengesyorkan agar makan nasi, kentang, dan ubi sebagai sumber karbohidrat. Untuk protein, daging, ikan, dan telur boleh menjadi pilihan. Lemak boleh diperolehi daripada minyak dan daging ayam negeri.

Namun, Ari mengingatkan, orang yang berpuasa untuk mengelakkan makanan yang mengandungi lemak berlebih saat sahur kerana susah dicerna. Begitu juga pengambilan susu. Bagi yang berusia di atas 30 tahun, sebaiknya memilih susu rendah lemak atau bahkan tanpa lemak.

Konsumsi cairan yang dianjurkan Ari adalah jus buah-buahan, seperti mangga atau jeruk, karema mempunyai vitamin dan mineral yang diperlukan badan. “Tapi jangan pakai gula atau susu,” kata Timbalan Setiausaha Persatuan Dokter Spesialis Penyakit Dalam Indonesia itu.

alamak, Cik Anis selalu gak tu tido lepas sahur..okey, pasnie kita sama2 berazam tak tido pas sahur ye.. =)

Wassalam..No comments: