March 31, 2012

Hikmah orang dah kawen ^_^

Assalamualaikum dan salam ukhwah…

Nie nk citer sket tentang hikmah berkahwin..(konon2 berdasarkan pengalamanlah nie). Boleh baca bagi sesiapa yang bakal berkahwin, nak kawen, dan yang rasa ragu2 nak kawen pon boleh baca.

1) Berat badan otomatik bertambah. Dulu Cik Anis tak caye pasal fakta nie. Sebelum kawen berat badan Cik Anis 36kg je. Makan tido berbulan2 pon still kurus melidi. Pas kawen, naik jadik 42kg. Terus dapat berat ideal. Sebelum nie asyik kena marah ngan doktor je sebab risiko tinggi if Cik Anis pregnant time berat badan tak seimbang.

2) Rasa lebih tenang. Kawen kan fitrah manusia. Semua dah halal. Even rasa sedih pilu sebab berpisah ngan keluarga, sekurang2nya tak de lagi dah jiwa kacau. Hehe..

3) Dapat elak timbunan dosa. Kaum hawa nie bila time “kawan merah tiap2 bulan” tu datang, mesti nafsu dia membuak2. Kalau tak ditepis sugguh2, memang terlompat2 lah syaitan kat sekeliling. Kadang2 Cik Anis pelik gak. Mungkin sebab perubahan hormon. Tak pon sebab tak solat waktu tu. (Sebab tu kena banyakkan berzikir ye).

4) Rasa tanggungjawab tu lebih. Sebelum kawen rasa diri nak enjoy je. Bila lagi nak rasa diri matang, ye tak?

5) Hubungan kekeluargaan semakin luas. Keluarga sebelah suami dah jadi keluarga sendiri. Seronok dapat kumpul ramai2. Kongsi2 cerita, pengalaman..erk, jangan bergosip sudah. Nauzubillah.

6) Kita rasa hubungan kita ngan keluarga sendiri dah makin erat. Ye la kan,lepas berpisah ikot suami, nak balik kampung jumpa family kena tunggu suami free. Bila dah jauh2, rindu makin hebat. Hubungan makin erat. Paling syahdu bila teringin nak makan masakan ummi tercinta!

7) Hikmah yang ketujuh nie lak depend pada pasangan masing2. Macam Cik Anis dapat suami yang agak cerewet pada makanan. Cik Anis lak tak suka memasak walaupun pandai memasak (terima kasih bebanyak kat ummi tercinta sebab ajar Cik Anis memasak sejak kecik). Tapi disebabkan suami suka makan, Cik Anis memaksa diri ke dapur, kadang2 cari resepi2 kat internet. Lagipun selepas diserang gastrik, Cik Anis kena makan setiap 2 jam. So, nak atau tak, Cik Anis dah rajin ke dapur.


8) Semakin rajin nak perbaiki diri. Kita akan rasa malu bila suami tegur kesilapan kita. Malu sangat2, macam nak sorok je muka nie kat bawah meja.

Okey, camne? Agak2 nak kawen tak pasnie? ^_^

Wassalam..




3 comments:

Meera Dumeera said...

Salamun'alaik...

Entri yang menarik sbb drpd pengalaman sendiri. =D

Bab yang no 1 tu meera suka baca..hihi... (^____^). Sebab memahami perasaan tu.

Insya-Allah bila turn meera plak, xdalah sebab no 1 tu... =D

Hepi owez till jannah.

anis seri said...

wslm...hehe..nnt meera pon leh naik berat badan ble dh kawen, insya allah..

smoga ALLAH kurniakan meera suami yg soleh..

amin.. ;)

Sergey Popov said...

Свадьба:) проститутки м Киев
Сексуальная, энергичная, знающая толк в любовных утехах! Мужчины, совесть есть? Некому на член присесть! Лучше умереть от страха, чем от голода!